Alkuperäiskarjaa:

Ikäväkseni ilmoitan,että jouduimme luopumaan koko karjastamme maalis-huhtikuun aikana

2011 mieheni työkyvyttömyyden vuoksi (häkämyrkytys aggregaatista 2010) Säilytän sivut kuitenkin muistona.Kaikki maatiaislehmämme ja vasikkamme pääsivät uusiin hyviin navetoihin jatkamaan elämäänsä.:)

suopursu1.jpg

Suopursu on ensimmäinen tilallemme vasikkana ostettu ISK eli "kyyttö"ja kyyttöjemme kantaemä.Suopursun emä oli nimeltään Nykyrä ja isä Suopirtin Hopea.

 

 

Maatilallamme on jo vuosikymmenien ajan ollut  lehmiä,sillä maidontuotanto on varsinainen elinkeinomme.Ayshire-,ja friisiläisrotujen lisäksi meillä kasvatetaan ja jalostetaan  myös alkuperäiskarjaa ,kolmea vanhaa Suomalaista maatiaisrotua:
länsisuomen-(LSK),pohjoissuomen-(PSK)(lapinlehmä) ja itäsuomenkarjaa(ISK) jota kyytöksi kutsutaan. Sana "kyyttö" tarkoittaa nimenomaan sen upeaa väritystä(valk.selkä,ruskeat kyljet)Kyyttö ja lapinlehmä ovat uhanalaisimmat  ,kyyttölehmiä  noin 350-lapinlehmiä 600 yksilöä elossa. Niiden kauneus, älykkyys,sisu,erinomainen valkuaisen laatu maidossa ,(maito juustoutuu erinomaisesti) helpot poikimiset ym.hyvät ominaisuudet  kuten erilainen laaja geeniperimä on syytä säilyttää.

 

We have 3 diffrent "own and old" breeds,call Finncattle.The names of the breeds are LSK,
ISK,and PSK.
The most endangered breeds of them 3 are :
PSK (Lapplandcow from the north of Finland,and ISK (kyyttö from the east of Finland) There is only 300-400 single animals alive at the moment.These animals are suvivers,filled with cleaverness,independency,beayty and health also very good quality of protein in their milk.
The best for producing cheeses.

 

 pumpulpallo1.jpg

 

 

 

 

Untuvapallo "Pumpulpallo"ISK ,edustaa itäsuomenkarjaa.Se on
ensimmäinen meillä syntynyt kyyttövasikka.Sen emä on Suopursu ja isä Iskolan Johora .
Untuvapallo sai jo ensimmäisen tyttären nopeasti ja vaivattomasti ,kuten kyyttöjen poikimiset tapahtuvat:25 kg painoinen :tytär syntyi maaliskuussa -07.

 

akkijyrkka.jpg 

Se sai nimen Äkkijyrkkä.

Äkkijyrkän isä on ISK-sonni Jaatilan Sakkeus.

 


 

 

unnukkatakaa.jpg

Unnukka PSK on pohjoissuomenkarjan rotuinen. (lapinlehmä)(Kuvassa vasikkana)
Revontuli on sen emä,(päässyt jo vihreämmille laitumille.Unnukka on ensimmäinen meillä syntynyt PSK.

Unnukan isä on Sorjosen Veikko. yoghurt.jpg

Sukua jatkaa Unnukan 13.11-07
syntynyt tytär Yoghurt .Sen isä on Pelson Elo PSK.Unnukan maidosta olen valmistanut luonnon Jugurttia;nimi olikin sopiva.Yoghurt kuvassa
hiehona,noin 6 viikkoa ennen tulevaa ensimmäistä poikimistaan.

 

Yoghurt poiki sitten iloksemme lehmävasikan 27.11.2009,jolle annoin nimen Emmental. Isänä sillä on PSK- sonni Bisan Yrtti.

Emmental on ruskeankirjava,kuten emänsäkin,vaikka lapinlehmät yleisemmin ovat vaaleita mustin merkein.Kuva alla oikealla n.2 viikon ikäisestä Emmentalista.

 img_0109.jpg

 

ekakuvacanon.jpg

 

 

 

 

Eväsvakka PSK  on Unnukan toinen lehmävasikka,joten se on Yoghurtin pikkusisko ja Emmentalin täti.Se syntyi 2.3.2009 ja sen isä on Hägglunds Uman PSK.Kuvassa Eväsvakka noin 1/2 vuotiaana nauttii ensimmäistä kesäänsä laitumella.

 

vilunkiheifer.jpgVilunki on meidän ainoa LSK

eli länsisuomenkarjan edustaja.Sen emä on Nuppu (joka ostettiin meille lehmänä )ja isä Mäen Koitto.LSK on myös yksi

kolmesta suomalaiseta maatiaisrodusta,mutta se ei ole yhtä harvinainen kuin PSK ja ISK.Vilunki on jo lehmä ja lypsyssä,kuvassa vasikkana.